Bygga varumärket från en stabil grund
I en värld där samhället ändras snabbare än vi hinner med behöver vi vara grundade i vem vi är och vilka värderingar vi står för. Där så kallade ”fake news” basuneras från de vi tidigare har kunnat förlita oss att kunna tillhandahålla fakta blir det ännu viktigare att bygga sitt bolag och varumärke utifrån en stabil kärna och med integritet. För mig är det viktigt att veta i alla uppdrag jag tar att jag vet att jag genom min närvaro och kompetens bidrar både avlastande men också med spetskompetens. Att jag dessutom bidrar med min tid och kompetens utan att ta betalt är grundläggande i vissa situationer.
Är det fult att vara konsult inom socialt arbete?
I mitt arbete blir jag ibland ifrågasatt kring min moraliska kompass då jag arbetar som konsult inom socialt arbete. Som att det skulle vara fult att arbeta som konsult bara för att det är inom offentlig verksamhet. Varför är det inte fult att vara konsult i andra branscher undrar jag då?
Jag har av ett stort företag i miljard branschen fått motiveringen att de behöver prata med sitt etiska råd gällande samarbete då en del av min verksamhet handlar om konsultande i socialt arbete. När jag undrar på vilket sätt det är problematiskt att jag tillför spetskompetens inom ett område där man har svårigheter att rekrytera erfaren personal får jag svaret att konsulter undergräver marknaden. Jag tänker tillbaka till Hans Rosling och factfullness där man behöver ställa uppfattningar i relation till fakta. Majoriteten av socionomerna är anställda i det offentliga. En försvinnande andel i det privata. De som arbetar privat har dessutom arbetat länge i det offentliga till att börja med. Av 14 år i socialt arbete har jag arbetat tre år i privat sektor. Men en annan viktig faktor i sammanhanget är att andra typer av konsulter som detta bolag har att göra med inte får samma resonemang. Vidare så föreläser jag, jag handleder, har samtal och organisationsutveckling samt förebyggande arbete.
Med en annan kollega som är erfaren som egenföretagare i branschen samtalade vi kring ideologi. Vi landade i slutsatsen om att det på något vis anses vara motsägelsefullt att vilja vara framgångsrik som företagare och ändå ha en medmänsklighet och vilja hjälpa andra. Både i situationer där vi tar betalt för våra tjänster och där jag ställer upp för att personen behöver hjälp för att komma vidare.
Utvecklingsspecialisterna sträcker ut sin hand
När jag nu startar mitt andra bolag, Utvecklingsspecialisterna, med Teresa Almerud spaltade vi upp vilka frivilligorganisationer vi kommer stötta samtidigt som vi tar betalat för de tjänster vi erbjuder av de företag som absolut har råd att betala för vår kompetens. Detta är ett klassiskt Robin Hood, en omfördelningspolitik. Varför, jo för vi vinner alla på att flera aktörer är i arbetslivet och att vi är många som kan stötta de som behöver hjälp på vägen. Både privat men också i yrkeslivet.
Socialt entreprenörskap – framtidens lösning
Min poäng är att det går alldeles utmärkt att vara företagare inom socialt arbete, ha en stabil värdegrund och veta att det finns plats och behov av alla aktörer. Det finns ingen arbetsplats som klarar av att ha alla specialiteter i samma organisation. Socialt entreprenörskap i olika former kommer vara en del av lösning i framtiden som en naturlig del i att vår syn på arbete förändras med generationerna. Caroline Berg uttryckte det så bra i Socionompodden när hon sa att dagens socionomer inte kommer vänta på att få en guldklocka utan de kommer söka sig till olika lösningar i arbetslivet för att få ihop privatliv och det professionella. Social resurs är redan där, ett flexibelt arbetsliv med spetskompetens för specifika uppdrag är vår styrka.